+31 85 130 67 62

GRATIS WEBINAR

GRATIS ADVIESGESPREK

DIGITAAL SCOREN

DIGITALE (NEURO-)PSYCHOLOGISCHE TESTEN

DIGITAAL SCOREN

Neurofysiologie

Diepte-EEG en hersenchirurgie

De Metrisquare software wordt onder andere door klinisch neuropsycholoog Marc Hendriks gebruikt om cognitieve functies te meten tijdens wakkere hersenchirurgie. Terwijl de patiënt wakker is voert deze een aantal tests uit op het tablet. Op die manier kan voorkomen worden dat gebieden die belangrijke cognitieve functies aansturen onnodig of onbedoeld beschadigd raken tijdens operaties voor het behandelen van bijvoorbeeld epilepsie of hersentumoren.

Ook ter voorbereiding van de operatie worden metingen verricht waarbij het tablet gebruikt wordt. Terwijl specifieke gebieden in de hersenen, met elektroden gestimuleerd worden, voert de patiënt taken uit op het tablet. Als blijkt dat er tijdens de stimulatie meer fouten gemaakt worden dan tijdens de voormeting waarbij niet gestimuleerd werd, dan kan men daaruit conclusies trekken over de cognitivieve functies die door dat gebied aangestuurd worden en dus ook over het wel of niet operable zijn van dat gebied.

Wakkere hersenchirurgie met Metrisquare

Bijgaande afbeelding (met dank aan MUMC afd. Klinische Neurofysiologie) toont een patiënt die gestimuleerd wordt tijdens het uitvoeren van taken. Tijdens de stimulatie maakt de patiënt een fout, die met een rode marker in het EEG weergegeven wordt. Dit is mogelijk met behulp van een I/O module, die op het tablet aangesloten is. Met de Metrisquare software is het daardoor mogelijk om een verbinding te maken tussen de systemen van de chirurg, neurofysioloog en neuropsycholoog.

Zie ook deze aanbevelingsbrief door Marc Hendriks, Donders Institute.

”Voor het valideren van een nieuwe visuele geheugentest heb ik gekozen om deze samen te ontwikkelen met Metrisquare. De nieuwe test beoogt om geheugenproblemen bij patiënten na een wakkere hersenoperatie te voorkomen. Omdat deze operaties maar beperkt kunnen duren is het noodzakelijk dat de stimuli eenvoudig zijn en in een kort tijdsbestek multipele keren herhaald kan worden.

Metrisquare heeft deze voorwaarden uitstekend verwerkt.”

Inge Reverdink

Master student