+31 85 130 67 62

GRATIS DEMO

GRATIS ADVIESGESPREK

DIGITAAL SCOREN

DIGITALE (NEURO-)PSYCHOLOGISCHE TESTEN

DIGITAAL SCOREN

cognitieve functies

Metrisquare Cognitive Testbattery for Concussion

Klinisch neuropsycholoog Marc Hendriks, heeft in samenwerking met Metrisquare de Metrisquare Cognitive Testbattery for Concussion ontwikkeld.

De MCTC bestaat uit een serie van negen neuropsychologische tests die digitaal op een iPad Pro worden afgenomen.

 

Profvoetballer Ryan Thomas (PSV-1) en klinisch neuropsychooloog Marc Hendriks (Donders Instituut)

MCTC Testbatterij

Cognitieve functies testen met een IPad Pro

Digit Span

Meet het werkgeheugen doormiddel van een in lengte toenemende reeks van cijfers.

Gambling Task

Een spel waarbij een beroep gedaan wordt op impulscontrole.

Inhibition Tapping

Tussen de stimuli die links en rechts aangeboden worden bevinden zich afleiders die genegeerd moeten worden, om zo inhibitie te meten.

Location Learning

In een matrix worden figuren aangeboden die onthouden moeten worden. Na een inprenting moeten de figuren op de juiste plek terug geplaatst worden door de proefpersoon.

Location Learning Recall

Uitgestelde reproductie van de Location Learning taak: de eerder getoonde figuren moeten op de juiste plek terug geplaatst worden.

Spatial Addition

Complexe ruimtelijke rekentaak, waarbij ook het werkgeheugen sterk belast wordt. Er moeten rekenkundige handelingen uitgevoerd worden op abstracte figuren.

Sustained Attention

Volgehouden aandachtmeting waarbij de proefpersoon gevraagd wordt op 9 van 10 stimuli te reageren en er dus 1 te negeren.

Simple Tapping

Meet de reactietijd voor zowel rechter- als linkerhand.

Stroop Condition 1

Uit vier gedrukte kleurwoorden moet het juiste zo snel mogelijk gekozen worden.

Stroop Condition 2

Benoem zo snel mogelijk de kleur die getoond wordt.

Stroop Condition 3

Een kleurwoord wordt in een afwijkende kleur getoond. Het woord moet genegeerd worden: de proefpersoon moet enkel de kleur van de inkt benoemen.

Stroop Condition 4

Een kleurwoord wordt in een afwijkende kleur getoond. Of de proefpersoon de kleur van de inkt moet noemen, of juist het geschreven woord en de kleur van de inkt moet negeren, is afhankelijk van het wel of niet zichtbaar zijn van een kader.

Trailmaking Condition A

Eerste deel van een Trailmaking test, waarbij men de cijfers in oplopende volgorde moet aantikken.

Trailmaking Condition B

Tweede deel van een Trailmaking test, waarbij de proefpersoon moet kunnen schakelen tussen twee concepten: cijfers en kleuren.

Hersenschudding en cognitieve functies

Een hersenschudding kan naast fysieke problemen ook cognitieve problemen opleveren. Om te toetsen in welke mate de hersenschudding effect heeft op de cognitieve functies is de MCTC inzetbaar.

Hoe werkt het?

De neuropsycholoog voert een basismeting uit bij sporters. Wanneer de betreffende sporter een hersenschudding oploopt kan er met deze tests een hermeting worden gedaan. De prestaties bij deze hermeting worden vergeleken met de resultaten van de basismeting om hiermee een beeld te vormen van eventueel hersenletsel. De neuropsycholoog kan vervolgens de sportarts adviseren.

Testen op afstand

Tests kunnen begeleid op afstand afgenomen worden via een internetverbinding. De neuropsycholoog kan in real-time meekijken terwijl de sporters de tests uitvoeren, duizenden kilometers verderop.

Gambling Task, executieve functies

Topsport

MCTC breed inzetbaar in sport

 

De MCTC beperkt zich niet tot voetbal. 

De MCTC wordt ook ingezet tijdens de Olympische Spelen die in 2021 plaatsvinden. Om tijdens de Spelen optimaal gebruik te maken van de testbatterij moet er vooraf getest worden, net als bij de voetballers. Bijzondere uitdaging is hierbij dat de spelers zich verspreid over de hele wereld bevinden terwijl de neuropsycholoog op een andere locatie is.

Hierin biedt de MCTC een oplossing: de tests kunnen begeleid op afstand afgenomen worden via een internetverbinding. De neuropsycholoog kan in real-time meekijken terwijl de sporters de tests uitvoeren, duizenden kilometers verderop.

 

Location Learning, geheugen

Marc Hendriks over MCTC: Luister naar 0.50 minuut tot en met 3.02 minuut.